Specialpedagogik i förskolan

Denna föreläsning fick vi av en specialpedagog vid namn Christina och jag tycker att det var bra för på så vis verkligen få träffa och höra hur hon jobbar med detta. När jag tänker på specialpedagogik ser jag framför mig bilden av en tragglig väg (som bilden ovan) och att den inte är så lätt. Det gäller att ha någon som stöd för att komma vidare. Christina pratar om att kolla på individnivå (barnets styrkor/intressen, barnets behov/svårigheter), gruppnivå (hur fungerar gruppen? Gruppklimatet samt barnets relation till andra barn/vuxna), samt organisationsnivå (schema, miljö, förhållningsätt, arbetssätt, gruppstorlek).Menar att personalen går igenom detta för att synliggöra vad som kan ändras i den dagliga verksamheten, för det finns både inkludering och integrering. Hon berättade om en pojke som fick sitta i ett annat rum i ett annat hus men som ibland fick komma och titta på film med de andra barnen, det var ett exempel på att pojken var integrerad. Hemskt tycker jag för det bästa hade ju varit att arbeta åt andra hållet som Christina sa: jobba enskilt med barnet, i en liten grupp med hela gruppen för då är det inkludering.

Hon pratade också om vikten att få lära sig förståelsen för ljud, ord, språk, samt sociala och kulturella umgängesregler som grund för att sedan kunna uttrycka sig med artrik, ljud, ordförråd, grammatik och sociala spelregler. Att som pedagog jobba utifrån barnet och dess intresse.

Hon berättade om vikten av att få uttrycka sina känslor och att de jobbar mycket med det med barnen. Detta är böckerna om Lotta på Bråkmakargatan ett bra hjälpmedel eftersom de innehåller en flicka som är glad, ledsen mm men också via "Nallekort" med bilder på olika känslor. Mer hjälpmedel är Pinoböcker och"Min trespråkiga talande ordbok" som finns på många språk, rim & ramsor,färgkort m.m. Det gäller att träna på språket så barnen kan visa och uttrycka sina känslor. Christina berättade om Veli Tuomela (språkforskare) som har 5olika principer att jobba utifrån gällande språket. Det är språkutrymmen,upplevelser, ett rikt språkbruk, språknivå samt begriplighet. Viktiga saker anser jag att utgå från och få mera tips.

Mina tankar om detta är att jag som förskollärare ska se till att hjälpa varje barn på bästa tänkbara sätt och ta hjälp när det behövs av en kunnig specialpedagog. Jag tänker ochså på de barn som har ett annat språk måste få den hjälp de behöver för att kunna göra sig förstådd. Både läroplanen för förskolan och skolan tar upp detta aktuella ämne. I Läroplanen för förskolan (Lpfö98) står det: "Verksamheten ska anpassas till alla barn i förskolan. Barn som tillfälligt eller varaktigt behöver mer stöd och stimulans än andra ska få detta stöd utformat till hänsyn till egna behov och förutsättningar så att de utvecklas så långt som möjligt". (s 5)


Föreläsning "Specialpedagogik i förskolan" Christina Häggmark, 2014

Skolverket  (2010). Läroplan för förskolan Lpfö 98. ([Ny, rev. utg.]). Stockholm: Skolverket.