Rum, barn och samspel
Sofia har gjort en avhandling som vi på denna föreläsning skulle få ta del utav. Den handlar om att barnets miljö i förskolan är viktig och det tar även boken Utbildningsvetenskap för förskolan upp: "För barn är samspelet med och i den sociala och fysiska miljön grunden för utveckling och lärande, och förskolan är en av de viktigaste platserna där detta samspel äger rum" (s 254)
Föreläsningen handlade om att miljön skapar olika minnen och att varje plats får en identitet, hemliga rum kan uppstå där hemligheter kan skapas. Hon menade "Vad ser ett barn när de kommer in i ett rum förutom bord och stolsben?" Bra fråga tycker jag som är värt att fundera på ur ett barnperspektiv. Vidare pratade Sofia om att en
förskola består olika rum, tex. Gården (förskolans ansikte utåt), hallen (arena mellan privat och offentligt) mfl.
I avhandlingen fastnade jag för det som skrevs om att pedagogerna ville ha ordning, och det tyckte många avdelningar. Det skulle vara strukturerat för annars blev det kaos, här kan jag tänka att barnen blir väldigt drabbade med pedagogernas tänk. Jag ställer mig frågan "Vågar barnen ens ta fram leksaker och nyttja vad miljön kan erbjuda fullt ut?"
Jag har aldrig funderat förut hur rummen kan ha för roll för ett barn, förns nu när jag läst litteraturen om det. Att det faktiskt påverkar mer än vad man tror. Jag tänker att miljön skall anpassas till alla barn.
Sofia visade bilder på ett rum ute på en förskola som inte var tänkt som ett rum från början men som blev det med hjälp av barnen, de upptäckte det. Det blev ett hemligt rum som blev populärt och jag tänkte direkt att alla barn skulle få möjlighet att få upptäcka ett sådant. Detta var inte inrett med nåt speciellt, bara planker. "Det är bara fantasin som sätter gränserna" tänker jag. Kunna gå dit när man vill vara ifred eller bara för att det är ett speciellt ställe.
Eriksson Bergström, S. (2013). Rum, barn och pedagoger: om möjligheter och begränsningar i förskolans fysiska miljö. Diss. Umeå : Umeå universitet, 2013. Umeå.
Föreläsning "Rum, förhandlingar & kamratkulturer" Sofia E Bergström, 2014
Riddersporre, B. & Persson, S. (red.) (2010). Utbildningsvetenskap för förskolan. (1. utg.) Stockholm: Natur & kultur.