Konflikthantering

Konflikteranser jag är oundvikligt, de kan närsomhelst uppstå i ens vardag. Det kan ske med barn, föräldrar och i arbetslaget. För mig symboliserar det som bilden ovan visar, en knut. Något som hänt, som gör att var och en får stanna upp och fundera "Hur ska denna knut kunna lösas ut?". Under föreläsningen om detta ämne tog våran lärare Helene upp mycket vikiga saker. Hon pratade om att konflikthantering är den andra baskunskapen, den första är språket. Språket är själva grunden för att kunna förstå varandra men även det viktigaste hjälpmedlet för tänkande och problemlösning. Jag delar hennes tankar att vi måste kunna behärska språket för att kunna sätta ord på behov, känslor,värderingar och handlingsval. Det finns olika slags konflikter och även olika syn på dem, det allt handlar om tycker jag är att kunna lyssna och samtala för att på så vis höra den andra personens tankar och funderingar, detta medför att vi måste förstå att vi har olika uppfattningar om saker och ting och slutligen hitta en lösning. I boken Relationskompetens i pedagogernas värld fann jag massor av bra saker men fastnade för denna:"Konflikter är en helt nödvändig del av interpersonella relationer, och det är genom dem vi lär de mest värdefulla sakerna om oss själva och andra". (s. 248) Jag kan tycka att konflikter kan vara lite jobbiga men i min roll som pedagog måste jag kunna hantera detta, i Läroplanen för förskolan (Lpfö98) stårdet; "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler" (s.9)


Workshop

Vi fick göra 3 olika moment

1. Vi delades in i 3 grupper och varje grupp fick skriva ner 3 olika känslor. Sedan skulle 2 grupper blunda och den 3:e gruppen fick en lapp med en känsla som skulle gestaltas. Sedan skulle man "frysa positionen" och de 2 grupperna skulle gissa. Det var roligt och intressant men också väldigt svårt att med hjälp av sitt kroppsspråk förmedla det man känner. När denna övning var slut gjorde vi en annan i form av att välja en barnlåt och en känsla att förmedla. Vi valde "Lilla Snigel" och känslan obekväm. Detta var också en bra övning och rolig blev den när man fick se hur den gestaltades.

2. Vi började med att ställa oss mitt emot, 2 och 2 och fick först skaka hand. Jag tänkte att nu är det någon hälsningsövning men det var det inte. Var och en skulle dra kompisen över till sig, jag förlorade ganska fort. Det blev blodigt allvar för många. Sedan pratade vi om att det finns många sätt att lösa en konflikt på, man kan ju även byta plats. Sedan sa läraren att nästa övning fanns 3 olika platser i rummet som betydde olika alternativ;  ja, nej eller kanske. Hon läste upp olika påståenden som "Jag är i en pågående konflikt", "Allting går att förlåta" m.m. Jag fattade den första helt fel och ställde mig på nej sidan när jag i själva verket har en pågående konflikt, det kom jag på sen. Sista övningen bestod av att vi skulle agera barn och sitta i en ring. Läraren sa "Lördag är den bästa dagen på veckan" , "Jag tycker om att leka ensam" m.m. Jag tycker att denna övning var bra för man kan säga så många olika saker och få reda på mycket om barnen. Vi fick med oss en lapp med en övning om oavslutade meningar och den tyckte jag också var bra. Den gick ut på att man som pedagog börjar en mening och så får barnen avsluta den, "Jag skulle önska att jag...", "När jag blir ledsen...." Jag tycker att det är vikigt att kunna prata om det man känner och dessa övningar kan vara en utgångspunkt för det. 

3. Vi delades in i grupper, i min var vi 5 personer. Var och en fick en lapp som vi inte fick titta på, sätta den i pannan eller på tröjan. På varje lapp stod det något, "Säg emot mig", "Ignorera mig", "Håll med mig", "Tyck synd om mig" och på min stod det "Var irriterad på mig".  Sedan skulle vi utifrån dessa lappar hantera dessa personer precis som det stod, och vi skulle prata om klädinköp för personalen. Det var inte enkelt men väldigt nyttigt att få sätta sig in i olika perspektiv, själva känslan hur man behandlas på de olika sätten. Denna övning kan vara bra att testa i barngruppen och med arbetslaget.



Föreläsning  "Konflikthantering" Helene Dahlström, 2014

Juul, J. & Jensen, H.  (2009). Relationskompetens i pedagogernas värld. (2. uppl.) Stockholm: Liber.

Skolverket  (2010). Läroplan för förskolan Lpfö 98. ([Ny, rev. utg.]). Stockholm: Skolverket.