Blogg
Föreläsningen handlade om att dokumentera i en så kallad blogg. Att dokumentera pedagogiskt är ett nytt verktyg som används inom barnomsorgen och som ska göras av arbetslaget. Detta kan läsas i Läroplanen för förskolan (Lpfö 98); "Att varje barns utveckling och lärande kontinuerligt och systematiskt dokumenteras, följs upp och analyseras för att det ska vara möjligt att utvärdera hur förskolan tillgodoser barnens möjligheter att utvecklas och lära i enlighet med läroplanens mål och intentioner" (s 14) Förr var det kamera med filmrulle, pärmar, videofilm, penna och papper som användes. Nu är det dator, ipads, digitalkamera och videokamera.
Jag har sett att pärmarna finns kvar och används på mina barns förskola och förskoleklass. I artikeln Hur kan iPads stödja lärandet i förskolan? tar författarna upp denna teknik som något positivt och som ett bra hjälpmedel för pedagogerna i deras arbete. För att personalen ska kunna få en inblick i deras dagliga jobb måste det göras uppföljning, utvärdering och utveckling av verksamheten. Jag tänker att det kan bidra till att det synliggör vad som är bra och inte bra. Jag tänker att barnen också kan dokumentera och använda de olika hjälpmedlen, kan bli intressant.
Jag ser även kritiskt på att dokumentera då det gäller barnen vilket stärks i artikeln Om att bli dokumenterad- etiska aspekter på förskolans arbete med dokumentation. I den tas det upp mycket saker som rör detta och hur vi etiskt måste titta på de olika aspekterna. Pedagogen har själva makten och barnen måste bli tillfrågade, lika självklart som det är i vuxenvärlden. Det gäller tänker jag att respektera om det är barn som säger nej för alla är olika och måste få bestämma själv vad som ska publiceras. I läroplanen står det att verksamheten skall anpassas till alla. En annan aspekt som togs upp i artiklen var lekens betydelse för barnen: "Tar vi ifrån barn deras fria tid och lek när vi envisas med att dokumentera fler och fler aktiviteter?" (s 68)
Då det gäller att blogga är jag positiv. Jag fick i denna kurs samt i en annan se olika hemsidor vars förskolor lagt ut denna form av dokumentation. Jag är positiv till det för jag tänker att det kan inspirera och locka till nya arbetssätt. Jag tror även att det är bra för föräldrarna för de får en mer inblick.
Aglassinger, U., Strindholm, S., Kallin, E.-M., & Rudnik Norling, C. (2012). Hur kan iPads stödja lärandet i förskolan? Skolportens numrerade artikelserie för utvecklingsarbete i skolan, (3)
Lindgren, Anna-Lena & Sparrman A. (2003). Om att bli dokumenterad. Etiska aspekter på förskolans arbete med dokumentation. Pedagogisk forskning i Sverige, Vol.1-2
Skolverket (2010). Läroplan för förskolan Lpfö 98. ([Ny, rev. utg.]). Stockholm: Skolverket