Vad är specialpedagogik?
Bara ordet specialpedagogik har en annan innebörd för mig idag än när jag var liten, jag tror inte att jag någonsin hörde ens det medans det nu är så aktuellt överallt. Det känns som att lärarna idag får mer och mer stöta på barn i behov av särskilt stöd. Då är det viktigt att det utbildas mer speciallärare med de kunskaperna för att kunna vara en resurs på förskolor och skolor. Jag som blivande förskollärare känner en trygghet i att det finns en specialpedagog att rådfråga och få hjälp av, som vet mer om vad varje barn behöver för att kunna lära sig saker på bästa sätt.
I artikeln "Specialpedagogik-vilka är de grundläggande perspektiven?" skriver Claes Nilholm att det finns 3 stycken sätt att se på saken; kompensatorsikt (individen är problemet), kritiskt (individens miljö bör ses över) och den sista som är dilemma-perspektivet (ingen specialpedagogik behövs). Jag håller med författarens tänk i följande; "Ett övergripande dilemma för ett utbildningssystem, som Dyson och Millward (2000) framhåller, är att sådana system dels ska ge alla en liknande utbildning samtidigt som barns olikheter i erfarenheter, förmågor och egenskaper också kräver att man måste anpassa undervisningen till dessa olikheter." (s.131) Här gäller det anser jag att hjälpa alla barn på bästa sätt för att alla ska få en lika bra utbildning, att inte halka efter. Miljön måste anpassas till alla, för skolan är till för "ALLA BARN"!
Workshop
Vi fick jobba med dessa perspektiv utifrån olika fall/situationer. Det första fallet handlade om "Isak". Vi blev indelad i grupper där vi skulle få ett perspektiv att jobba utifrån, sedan argumentera med en annan grupp som hade ett annat perspektiv. Jag hamnade i det kompensatoriska perspektivet och jag kände verkligen att det inte var något jag stod för. Vi skulle i min grupp hävda att det var barnet det var fel på och alla de andra barnen var normala så detta barnet blev särbehandlat på så vis att han inte längre skulle vara en del av gruppen utan tas därifrån. Detta medförde att jag kom att tänka på att i ett arbetslag gäller det att pedagogerna har samma åsikter för annars skapar det problem för det stackars barnet som inte får vara delaktig.
Andra fallet handlade om "Hampus" där vi i samma arbetslag som vi jobbade i första fallet skulle diskutera utifrån texten. Frågorna var: Vad och vilka är det som utmanas när vi möter barn som Hampus i den pedagogiska verksamheten? Diskutera och problematisera ur ett dilemmaperspektiv Hampus tänkbara behov i förhållande till hela barngruppen. Vilka dilemman kan vi se? Jag tycker att det var intressant att höra varandras åsikter, i vad var och en tyckte för i ett arbteslag gäller det att komma överens om ett enat arbetssätt för att alla ska jobba utifrån samma plan.
Nilholm, Claes (2005) Specialpedagogik - vilka är de grundläggande perspektiven? Pedagogisk forskning i Sverige, Vol.10 (2)