Barn som utmanar

Denna föreläsning tycker jag var gripande för att Anders berättade om sin tid som elev i skolan. Jag tänker att det blir mer verkligt när någon berättar utifrån sig själv om sina erfarenheter och det skapade en förståelse att höra
saker och ting ur ett barnperspektiv. På vilket sätt han utmanade och hur lärarna jobbade utifrån det. Jag tyckte att det var hemskt att de flesta lärare såg han som ett problem och han fick inte delta i verksamheten. Men en lärare
som han då tyckte var knepig var den enda som intresserade sig för honom och som istället för att strunta i honom, faktiskt fick honom att stanna kvar i klassrummet. Han förstår idag vad den läraren kommit att betyda för hans
kommande studier.  Jag delar boken Relationskompetens-i pedagogernas värld (2009): "En del pedagoger är ständigt benägna att enbart värdera barns beteende utifrån den inverkan det har på deras arbetsvillkor och inte utifrån de konflikter och dilemman som det enskilda barnet bär inom sig". (s 250) Här tänker jag att dessa pedagoger bara är inriktade på att det är barnet det är fel på istället för att tänka att miljön är en stor faktor i det hela.


Vi fick sitta och prata i en övning sedan med följande frågor: Vilka beteenden reagerar du starkast på? Vad gör du då? Hur vill du att en grupp ska bete sig? När är din gräns nådd?

Sedan berättade Anders om att pojkar är mer utåtagerande och beteendeproblemen uppträder tidigare i livet än det gör för flickor. Flickor är oftast tysta och han menar att det de inte vågar visa och prata om kommer att visa sig senare, och då tänker jag att det gått alldeles för lång tid innan det upptäcks.

Han pratade om att pedagogerna måste bedömma beteende hos barnet med följande:

Varaktighet (dess längd), Frekvens (vanligt?), Intensitet (hur starkt är beteendet?), Omfattning (sker det överallt eller i specifika situationer?), Avsikt (kan man förstå beteendet?)

Det finns olika sätt att göra för att förhindra beteendeproblem t.ex genom att se,bekräfta, lyssna och intressera sig för individen, göra skillnad på vad indviden gör och hur individen är m.m.

Slutligen kan jag nämna att jag delar Anders tänk i att pedagogerna bör ha en enad utgångspunkt och jobba lika samt att ha provat förändra miljön innan de går vidare.








Föreläsning "Barn som utmanar" Anders Lindqvist, 2014


Juul, J. & Jensen, H.  (2009). Relationskompetens i pedagogernas värld. (2. uppl.) Stockholm: Liber.