uppgift 4:1
Likabehandling
Skolverket
Denna myndighet har gett ut en bok vid namn Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling som är till för personal som jobbar med barn för att främja likabehandling och att motverka trakasserier, diskriminering samt kränkande behandling. Materialet i boken består av 7 avsnitt:
1. Förbud mot diskriminering och kränkande behandling
2. Att främja barns och elevers lika rättigheter och möjligheter
3. Att förebygga trakasserier och kränkande behandling
4. Att upptäcka och anmäla trakasserier och kränkande behandling
5. Att utreda och dokumentera uppgifter om trakasserier och kränkande behandling
6. Att åtgärda trakasserier och kränkande behandling
7. Planer mot diskriminering och kränkande behandling
De olika begreppen beskrivs enligt boken som följande:
Diskriminering - Barn som missgynnas, direkt eller indirekt, av skäl som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder.
Trakasserier - Uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etniskt tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Om någon ur personalen utsätter ett barn för trakasserier benämns det diskriminering.
Kränkande behandling - Uppträdande som, utan att vara diskriminering enligt diskrimineringslagen, kränker barnets värdighet.
Mobbning - Form av kränkande behandling eller trakasserier som innebär en upprepad negativ handling när någon eller några medvetet gör någon illa.
Denna uppgift var riktad mot diskriminering och då kan läsas följande i boken gällande Skolvekets allmänna råd (2014): "Enligt läroplanen för förskolan ska inget barn i förskolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning hos någon anhörig eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling". (s13)
Här gäller det anser jag att personalen ger alla barn rätt att få vara med och bestämma, och som det stod i boken läsa böcker som handlar om religioner, familjekonstulationer med mera. Det gäller att som personal inte göra någon skillnad gällande något barn. För att förebygga kan man ha rastvakter som har koll, man bör kolla över miljön samt anordna mycket rollekar för att främja empatin. En åtgärd om detta upptäcks skall ta fart på en gång för att förhindra återfall.
Svavelryd och Hjertson
Denna bok tänker jag beskriver vad allting handlar om då det gäller barn: att barn har rättigheter och vuxna skyldigheter. Barnen är skyddad av 2 st lagar som har 1 syfte: Skydda mot trakasserier, kränkningar och trakasserier.
Varje år ska en plan göras som beskriver arbetet för att främja likabehandling och för att förebygga diskrimineringen. Det ska även finnas med rutiner över hur arbetet skall åtgärdas. När skolinspektionen gör sina kontroller är det många skolor som får underkänt och den som bär ansvaret är skolans huvudman. Hon/han har ett aktivt ansvar och kan bli skyldig att betala skadestånd om detta inte sköts på rätt sätt.
I denna bok Lika behandling i förskola och skola (2012) står det: "Diskussioner om vilka värden skolan ska förmedla måste börja i lärarrummet. Ofta flyttar vi fokus från de värden lärare förmedlar till hur eleverna beter sig gentemot varandra". (s31) Det gäller att var och en rannsakar sig själv för att bli en bra människa som barnen ser upp till och även ser över verksamheten. Den tar även upp de 7 skiljegrunderna som är kön, etnisk tillhörighet, religion och annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning samt ålder. Vidare beskriver boken följande: "Diskriminering handlar om att berövas rätten att få vara sig själv. Det handlar om den individuella upplevelsen av att ha fått sin värdighet kränkt utifrån någon av de sju skiljegrunderna". (s38)
Det förekommer övningar i kapitlet som jag tänker att pedagogerna i arbetslaget kan ha nytta av i sitt dagliga arbete. Jag avslutar med författarens 5 tips om att motverka detta ämne:
Ledarskapet= Den politiska viljan och ett tydligt ledarskap från skolledarnas sida i dessa frågor är avgörande.
Budskapet= Kommuniera att det är nolltolerans som gäller ifråga om kränkningar.
Handling= Agera på den information som ni får fram i verksamheten. Alla har ett personligt ansvar att agera.
Närvaro= Var ute bland eleverna och prata med dem!
Uppföljning= Utvärdera kontinuerligt. Gäller såväl av skolhuvudman som av de enskilda verksamheterna.
(s 51)
När jag tänker på likabehandling tänkte jag direkt på den matta som nu finns i domkyrkan i min hemstad, som visas på bilden längst upp på denna sida. Denna matta i många olika fina färger symboliserar mångfald, att alla människor har lika värde. En fin ståndpunkt tänker jag.
Svaleryd, K. & Hjertson, M. (2012). Likabehandling i förskola & skola. (1. uppl.) Stockholm: Liber.
Sverige. Skolverket (2014). Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. (2., [rev.] uppl.) Stockholm: Skolverket.