Uppgift 4:2

24.09.2014 15:12

Likabehandling

Mångfald= Mångfald handlar inte bara om etnicitet, utan ochså om många egenskaper. Det är viktigt att benämna för utan mångfald utvecklas vi inte och vi får inte förståelse för andra.

Normkritik=Genom att granska sig själv så blir man medveten om hur man handlar. Viktigt att reflektera över om det är normen som styr oss eller om man bara har en tanke bakom. En norm brukar beskrivas som den förväntan vi har på hur något ska vara och hur det är.

Likabehandling= I boken Likabehandling i förskola och skola (2012) står de: "Arbetet med likabehandling handlar om att ifrågasätta normer" (s 62). Det går inte att göra lika för alla. Alla ska behandlas utifrån individen.

Likvärdig behandling=Barnen äter mat men vissa serverar du inte kött pga religionen. I boken Likabehandling i förskola och skola (2012) står det: "Vi gör likvärdig behandling och får lika behandling" (s 64)

Intersektionalitet=Synliggöra specifika situationer av förtryck som skapas i skörningspunkter för maktrelationer. Tex man bestämmer att alla huvudbonader inte får användas inkl sjalar eller liknande vilket kan leda till att man kränker någon pga religion, eller liknande.

Normer i språket=Viktigt att ha ett kritiskt tänkande när man väljer litteratur för att beakta normer.

Normfäller=Att inte använda sig av tex hudfärgade plåster. Att inte se sig själv som normen.

Genus=Det socialt konstruerade könet. Det handlar inte om våra biologiska skillnader mellan kvinnor och män, utan om varje människas tolkning av dessa skillnader.

Jämställdhetsintegering=Viktigt att tänka på arbetsfördelningen i arbetsgruppen oavsett kön. Behandla barnen lika oavsett kön. Miljön är anpassade till alla.

Heteronormativitet=Tex att förtryckta stenciler där föräldrarna ska fylla i benäms med vårdnadshavare istället för mamma och pappa. Öppnar upp för familjer där det är två mammor/pappor.




Svaleryd, K. & Hjertson, M.  (2012). Likabehandling i förskola & skola. (1. uppl.) Stockholm: Liber.