uppgift 3:1

28.09.2014 19:54

Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

I denna uppgift skulle vi dels titta på ett program från UR "Barn som behöver mer" samt läsa boken Relationskompetens-i pedagogernas värld.

Programmet handlade om Teodor som pga sin diabetes krävde mer stöd. Jag tänker att det var bra att föräldrarna var så öppen mot personalen med det kring pojken behövde, och det kunde föräldrarna och chefen intyga i filmen. Eftersom det inte fanns någon specialhjälp att få utifrån tycker jag personalen
gjorde det bra utifrån förutsättningarna. Teodor behövde hjälp att komma in i gruppen och detta ändrades pga personalen var delaktiga och verkligen ville att detta skulle fungera. Närvarande pedagoger som lyssnar är a och o tycker jag. I filmen fick man också träffa Erik med ADD som har uppmärksamhets-svårigheter. Han har svårt att sitta stilla, blir fort less och känner själv att han känner sig dum. I båda fallen tycker jag att personalen visade på en bra relationskompetens, de fångade upp barnen och såg till att de inte blev utanför i grupperna. Det är den vuxnes ansvar att se till att relationen fungerar. De såg barnet och det är viktigt och skrivs om i boken Relationskompetens-i pedagogernas värld (2009) : "Pedagogens förmåga att se det enskilda barnet på dess egna promisser och anpassa sitt eget beteende efter detta, utan att därigenom frånhända sig ledarskapet". (s 124)


Det handlar också om att ha en god relation till föräldrarna. I våran värld har vi många relationer och det kallar författaren interpersonella relationer, de är viktiga anser jag. Här gäller det att som pedagog värna om alla slags relationer som man möts av dagligen i arbetet och med fokus på barnet. Det är som jag skrev tidigare, att det är den vuxnas ansvar som det står i Juul & Jensen, 2009 : "Barns beteende påverkar kvaliteten i de interpersonella processerna och påverkas av dessa, men även om barnens påverkan verkar överväldigande är kvaliteten de vuxnas ansvar. Barn är medskapande men kan inte göras medansvariga". (s 108) Jag som förälder kräver att pedagogen ska ge mitt barn det allra bästa när jag lämnar de på förskolan, oavsett vad mitt barn är i för behov av stöd.  


I boken skrivs det om att personalens utstrålning och förhållningssätt är en viktig del för kvaliteten i relationen. Det står även följande: "Vi ser den yrkespersonliga utvecklingen som en fortlöpande strukturerad process där vi undersöker, erkänner och bearbetar de tanke- och handlingsmönster som hämmar eller hindrar oss att förverkliga vårt yrkesmässiga engagemang, våra mål och vår potential i professionella relationer". (s130) Här gäller det tänker jag att som förälder lita på att personalen gör sitt jobb och som personal måste man skilja på det som är privat och det som är yrkesmässigt, inte ta med det till jobbet.


Som jag skrev tidigare är föräldrasamarbetet viktigt och i boken skriver Juul & Jensen (2009) om när detta inte fungerar. Det man ska ha i åtanke enligt författaren är att varken föräldern eller pedagogen är experter om barnet utan de vet inte vad som sker inifrån barnet. Detta tankesätt skulle nog ställa till med diskussion tänker jag eftersom pedagogen kan pedagogiken och föräldern har växt upp med barnet. Som mål bör det vara anser jag som författaren skriver: "Samarbetet med föräldrar och barn ska präglas av ömsesidig respekt, tillit, öppenhet, trygghet, lika värde och respekt för olikheter. Det är upp till varje enskild institution att med jämna mellanrum se sig själv i spegeln och avgöra om dessa grundläggande värden faktiskt omsätts till handlingsvärden eller bara är skådevärden". (s177) En öppen dialog mellan föräldrar och pedagog är vikigt anser jag och i filmen underlättade det för barnens skull. Det gäller att kunna prata om det som är bra men även våga ta upp det som är svårt. Författarna Juul & Jensen (2009) kallar inte de samtalen för svåra utan nödvändiga. Jag tänker att jag som pedagog inte kan gå och dra på något bara för att jag vet att det kan bli känsligt utan jag måste se till barnets bästa. Det är barnet som ska få bästa tänkbara hjälp vad det än rör för område.





Barn som behöver mer  https://uraccess.se/products/101382


Juul, J. & Jensen, H.  (2009). Relationskompetens i pedagogernas värld. (2. uppl.) Stockholm: Liber.




Skapa en hemsida gratis Webnode